Kohti hiilivapaata energiantuotantoa

Kymenlaakson Sähkö on asettanut tavoitteekseen olla sähköntuotannossaan täysin hiilineutraali vuoteen 2023 mennessä. Vuoden 2020 tunnuslukujen mukaan hiilineutraali tuotanto on jo nyt yli 94 prosenttia. Strateginen siirtyminen fossiilisiin polttoaineisiin perustuvasta sähköntuotannosta kohti hiilineutraalia tuotantoa on siis lähes loppusuoralla.

Tuulivoima kasvussa

Suomeen rakennettiin uutta tuulivoimakapasiteettia vuoden 2020 aikana yli 300 megawattia. Suomen tuulivoimatuotanto kasvoi vuoteen 2019 verrattuna lähes kolmanneksella, ja vuoden 2020 sähkönkulutuksesta katettiin jo noin 10 % tuulivoimalla. (Tuulivoimayhdistys 2.2.2021)

Kymenlaakson Sähkö on mukana useissa tuulivoimahankkeissa, ja tällä hetkellä tuulipuistokohteemme tuottavat sähköä noin 70 miljoonaa kilowattituntia vuodessa. Määrä vastaa keskisuuren kaupungin vuosittaista sähköntarvetta. Vuonna 2020 käynnissä oli Teuvan tuulipuiston rakentaminen, mikä eteni hyvin koronatilanteesta huolimatta. Kun puisto valmistuu vuoden 2022 alussa, investointi kasvattaa tuulivoimatuotantomme määrää noin 20 prosentilla.

DJI_0200.JPG

Kuvassa Santavuoren tuulipuisto

Aurinkosähkön suosio ei laantunut

Kymenlaakson Sähköverkon verkkoon on liitetty jo noin 1 100 aurinkosähköjärjestelmää, joiden kokonaisteho on 7,5 MW. Sähköä ostetaan myös lähes 1 100 pientuottajalta. Vuonna 2020 verkkoon liitettiin lähes 300 uutta aurinkosähkökohdetta.

Energiansäästövinkkejä koululaisilta

Lokakuussa 2020 vietettiin jälleen valtakunnallista energiansäästöviikkoa. KSOY järjesti alueensa 5.- ja 6.-luokkalaisille suunnatun Arki virtaa vähemmälläkin -videokilpailun. Koululaiset toimittivat kilpailuun energiansäästöön liittyviä videoita. Erityisteemana oli etsiä energiasyöppöjä, jotka napsivat huomaamattomasti ison siivun energiakakustamme päivittäin.

ksoy_www_pk_860x654.png

Kilpailun voitti Korkeakosken koulun 6. luokka Kotkasta ja sai palkinnoksi 2 000 euron stipendin. Valintaraatiin kuulunut toimittaja, kirjailija Kimmo Ohtonen kertoi, että kilpailuvideoita oli todella mukava katsoa. Videoissa tuli hyvin esille erilaisia näkökulmia energiansäästöasioiden pohtimiseen. Kilpailuun osallistuneet luokat panostivat hienosti energiansäästön miettimiseen ja videoiden tuottamiseen. Kimmo Ohtosen lisäksi valintaraatiin kuului Kymenlaakson Sähkön edustajia.

Katso voittovideo klikkaamalla kuvaa

Julkaisimme kartan osoittamaan parhaat paikat sähköautojen latauspaikoille

Julkaisimme verkkoaluettamme kuvaavan kartan, josta voi tarkastella alueellisia tehotietoja hyödynnettäväksi latauspisteiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Tarjoamme näin uuden työkalun tulevaisuuden infraverkkojen rakentamiseen. Kartan avulla on helppo ja nopea indikoida, mihin saadaan nopeasti toimitettua tehoa sähköautojen latauspisteiden rakentamiseksi.

Sähköautoilun ennustetaan monikertaistuvan lähivuosien aikana, mikä tarkoittaa, että myös latausverkoston on kehityttävä nopeasti ja voimakkaasti. Julkaistun karttapalvelun avulla haluamme edesauttaa infrarakentamista ja kertoa, mihin latauspistekapasiteettia on nopeasti ja helposti saavilla.


Energianeuvontaa asiakkaillemme

Toiminta-alueemme kirjastoissa on noin 60 energiankulutusmittaria, joita asiakkaat voivat lainata veloituksetta käyttöönsä. Olimme edelleen mukana rahoittamassa puolueettoman energianeuvojan toimintaa Kymenlaaksossa, ja osallistuimme lisäksi Päijät-Hämeen ilmastotyöryhmän toimintaan. Asiakaspalvelumme hoitaa energianeuvontaa osana päivittäistä toimintaa.

Energiatehokkuussopimus velvoittaa omaan energiatehokkuuteen

Kymenlaakson Sähkö on mukana myös uudella energiatehokkuussopimuskaudella 2017–2025. Energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä osa Suomen energia- ja ilmastostrategiaa ja edistävät energian tehokasta käyttöä Suomessa. Sopimus velvoittaa energiankäytön tehostamiseen vapaaehtoisesti kehittämällä innovatiivisia uusia energiapalveluita ja energiatehokkuustoimia asiakkaille.

Energiankäyttöä on tehostettava myös omassa toiminnassa energian jakelussa ja tuotannossa. Tavoitteena on vähintään kuuden prosentin tehostaminen vuoteen 2025 mennessä vuoden 2016 energiankäyttöön verrattuna. Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia hiilidioksidipäästöjä.